Analyzing the quality of preparing fuel-air mixture and its influence on NOx in a low emission gas turbine engine combustion chamber

Abstract


The paper presents the results of research carried out to determine the concentration fields in the swirl flow of swirl burners of various design. The burners are used in combustion chambers working on the principle of burning premixed lean air-fuel mixture. The influence of the quality of pre-operation air-fuel mixture on the NOx emission in a gas turbine engine combustion chamber is assessed.


About the authors

A. N. Markushin

«Kazan motor production association» plc

Author for correspondence.
Email: AMarkushin@kmpo.ru

Russian Federation

Chief Designer

A. V. Baklanov

«Kazan motor production association» plc

Email: andreybaklanov@bk.ru

Russian Federation

Leading Design Engineer of the Department of the Chief Designer

References

  1. Постников, А. М. Снижение оксидов азота в выхлопных газах ГТУ [Текст]/ А. М. Постников. – Самара: Изд-во Самарского научного центра РАН, 2002. – 286 с.
  2. Беляев, В.В. Повышение экологической безопасности ГТУ путём организации малоэмиссионного горения в камерах сгорания ГТД [Текст]: автореф. дис. ... канд. техн. наук // В.В. Беляев. Самара, 2006. – 24 с.
  3. Конвертирование авиационных ГТД в газотурбинные установки наземного применения [Текст]/ Е.А. Гриценко, В.П. Данильченко, С.В. Лукачев [и др.]. – Самара: изд-во Самарского научного центра РАН, 2004. – 266 с.
  4. Мингазов, Б.Г. Влияние формы горелочного устройства на параметр смешения в закрученной струе [Текст]/ Б.Г. Мингазов, А.В. Бакланов // Материалы VI Междунар. науч.-техн. конф. «Проблемы и перспективы развития авиации, наземного транспорта и энергетики АНТЭ-2011». – Казань: КГТУ им. А.Н. Туполева, 2011. – Т.1. – С.471–477.

Statistics

Views

Abstract - 59

PDF (Russian) - 34

Article Metrics

Metrics Loading ...

PlumX

Dimensions

Refbacks

  • There are currently no refbacks.

Copyright (c) 2015 VESTNIK of the Samara State Aerospace University

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies