Research of notch radius and depth influence on residual stresses distribution character in the smallest cross-section of surface hardened detail

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Notch radius and depth influence on axial residual stresses in the smallest cross-section for surface hardened cylindrical parts of different diameters is studied using FEM modeling.

About the authors

V. P. Sazanov

Samara State Aerospace University

Author for correspondence.
Email: sopromat@ssau.ru

Candidate of Technical Sciences

Associate Professor of Strength of Materials Department

Russian Federation

Yu. S. Larionova

Samara State Aerospace University

Email: sopromat@ssau.ru

Post-graduate Student of Strength of Materials Department

Russian Federation

References

  1. Павлов В.Ф., Кирпичёв В.А., Иванов В.Б. Остаточные напряжения и сопротивление усталости упрочнённых деталей с концентраторами напряжений. – Самара: Издательство СНЦ РАН, 2008. – 64 с.
  2. Павлов В.Ф., Столяров А.К., Вакулюк В.С., Кирпичёв В.А. Расчёт остаточных напряжений в деталях с концентраторами напряжений по первоначальным деформациям. – Самара: Издательство СНЦ РАН, 2008. – 124 с.
  3. Павлов В.Ф. Влияние характера распределения остаточных напряжений по толщине поверхностного слоя детали на сопротивление усталости // Известия вузов. Машиностроение. – 1987. – №7. – С. 3-6.
  4. Иванов С.И., Шатунов М.П., Павлов В.Ф. Определение дополнительных остаточных напряжений в надрезах на цилиндрических деталях // Вопросы прочности элементов авиационных конструкций. – Куйбышев: КуАИ, 1973. – Вып. 60. – С. 160-170.
  5. Сазанов В.П., Чирков А.В., Самойлов В.А., Ларионова Ю.С. Моделирование перераспределения остаточных напряжений в упрочнённых цилиндрических образцах при опережающем поверхностном пластическом деформировании // Вестник СГАУ. – Самара: СГАУ, 2011. – №3 (27). Часть 3. – С. 171-174.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2015 VESTNIK of the Samara State Aerospace University

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies