The influence of the concentrator type on the dependence of endurance limit of strengthened parts on residual stresses

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

The paper analyses residual stresses and endurance limit under bending in case of asymmetric cycle of cylindrical specimens and parts made of various materials (30ХГСА, 40Х, Д16Т, steel 45, 12Х18Н10Т) with concentrators of various types. The criterion of average-integral residual stresses was applied to estimate the influence of residual stresses on the endurance limit. This criterion makes it possible to predict the increment of the endurance limit of strengthened parts with various stress concentrators.

About the authors

1 1

Samara State Aerospace University

Author for correspondence.
Email: sadohina@ssau.ru
Russian Federation

1 1

Samara State Aerospace University

Email: sadohina@ssau.ru
Russian Federation

References

  1. Павлов В. Ф. О связи остаточных напряжений и предела выносливости при изгибе в условиях концентрации напряжений// Известия вузов. Машиностроение. – 1986. №8. – С. 29-32.
  2. Павлов В. Ф., Столяров А. К. Влияние схем поверхностного деформирования на распределение остаточных напряжений в области концентратора/ КуАИ. – Куйбышев. – 1985. – 7 С. – Деп. в ВИНИТИ 12.11.85, №1870-В86.
  3. Павлов В. Ф. Влияние на предел выносливости величины и распределения остаточных напряжений в поверхностном слое детали с концентратором. Сообщение I. Сплошные детали// Известия вузов. Машиностроение. – 1988. №8. – С.22-25.
  4. Павлов В. Ф. Влияние на предел выносливости величины и распределения остаточных напряжений в поверхностном слое детали с концентратором. Сообщение II. Полые детали// Известия вузов. Машиностроение. – 1988. №12. – С.37-40.
  5. Серенсен С. В., Когаев В. П., Шнейдерович Р. М. Несущая способность и расчет деталей машин на прочность. - М.: Машиностроение, 1975. – 488 с.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2015 VESTNIK of the Samara State Aerospace University

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies